Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus

Příspěvky

5. 4. 2023

Izolace po pozitivním testu na covid zřejmě skončí příští týden, řekl Válek

/ Rubrika: Koronavirus
Vláda vypustila na návrh ministerstva zdravotnictví covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž zaviněné šíření je trestné. Změna je nezbytná pro zrušení povinné sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že očekává, že vyhláška, která změnu zavede, vyjde ve sbírce zákonů v týdnu po Velikonocích. Platit pak začne den poté.
 
Celý příspěvek

30. 3. 2023

Covid, TBC, akcie zbrojařských firem. Dezinformátor Aleš Svoboda opět na scéně

/ Rubrika: Koronavirus
Známý český dezinformátor Aleš Svoboda zveřejnil v březnu na Facebooku příspěvek zabývající se nejrůznějšími nemocemi od covidu po tuberkulózu (TBC), v němž smíchal dohromady hned několik dezinformací. Mimo jiné v něm tvrdil, že na Slovensku po migraci lidí z Ukrajiny dvacetinásobně vzrostl počet lidí s TBC a šestinásobně počet lidí s HIV. Je to ale lež.
 
Celý příspěvek

23. 3. 2023

Do Česka se v závěru roku vrátila vlna úmrtí. Místo covidu zabíjely jiné nemoci

/ Rubrika: Koronavirus
V prvním měsíci právě končící zimy vyhaslo v České republice 12 175 životů. V letech před covidem-19 přitom na prosinec připadalo v průměru méně než deset tisíc úmrtí. Vysoce zvýšenou míru úmrtnosti už však nelze jednoduše připsat na účet koronaviru, protože ten měl v prosinci „jen“ 263 obětí.
 
Celý příspěvek

22. 3. 2023

Tři roky od covidu: Nic horšího jsem nezažil, říká muž, jenž přežil těžký průběh

/ Rubrika: Koronavirus
Začalo to před třemi lety. První případy onemocnění covid-19 se na jaře 2020 nejdříve objevily v Praze a po pár dnech i v dalších částech země. Strach z nové infekční nemoci ochromil životy milionů lidí. Mnohým životy korovnavirus i vzal.
 
Celý příspěvek

16. 3. 2023

Jedna jako druhá. Lidé po covidu přichází o schopnost rozeznat tváře, míní vědci

/ Rubrika: Koronavirus
Na začátku března uplynuly tři roky od chvíle, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19. Zákeřný virus přesto stále dokáže překvapit. Vědci nyní zjistili, že u některých lidí, kteří v minulosti toto onemocnění prodělali, se objevuje i takzvaná obličejová slepota. To znamená, že nepoznávají tváře členů své rodiny, přátel či kolegů.
 
Celý příspěvek

12. 3. 2023

Uplynuly tři roky od prvního covidového nouzového stavu. Experty stále rozděluje

/ Rubrika: Koronavirus
Před třemi lety začal platit první nouzový stav kvůli covidové pandemii. Opatření podporovala řada odborníků, jiní je ale kritizovali. Neshodnou se dodnes.
 
Celý příspěvek

2. 3. 2023

Virus se poučil, my ne

/ Rubrika: Koronavirus
Covid odhalil slabé Česko, které neumí čelit dezinformacím. Politici však selhávají dál.
 
Celý příspěvek

1. 3. 2023

Covid a opatření dnes? Izolace končí, podmínky jako při chřipce, rozhoduje lékař

/ Rubrika: Koronavirus
Lidé pozitivně testovaní na koronavirus už nepůjdou do povinné izolace. Alespoň ne všichni. O jednotlivých případech u covidu rozhodne lékař či hygienik. 
 
Celý příspěvek

28. 2. 2023

Tři roky covidu: Mapa případů ukazuje, že v některých obcích ho měl každý druhý

/ Rubrika: Koronavirus
1. března 2020 byl v Česku potvrzen první případ koronaviru. Během tří let ho na vlastní kůži zažily další čtyři miliony Čechů.
 
Celý příspěvek

16. 2. 2023

Bojovali s covidem. Řada lidí má rok po nákaze poškozené orgány, zjistila studie

/ Rubrika: Koronavirus
Pandemie sice ustoupila, její důsledky však mohou v životech lidí přetrvávat ještě dlouhá léta. Nová studie nyní osvětlila dopady dlouhodobého léčení se s covidem na lidské zdraví. Vědci v ní tvrdí, že i po roce od nákazy měla většina pacientů poškozené orgány. Špatně dopadli zejména zdravotníci, kteří se studie také zúčastnili. Výsledky výzkumu popsal britský portál Sky News.
 
Celý příspěvek