Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus

Příspěvky

15. 1. 2023

Češi vyvinuli a patentovali unikátní inhalační lék proti covidu

/ Rubrika: Koronavirus
Rýsuje se další naděje pro lidi s těžkým průběhem covidu i jiných virových infekcí. Velký úspěch totiž zaznamenali čeští vědci z Univerzity Karlovy a výzkumného centra BIOCEV, kteří vyvinuli a patentovali unikátní inhalační lék proti covidu. 
 
Celý příspěvek

12. 1. 2023

Evropa se opevnila před Číňany. Bojí se mutací koronaviru

/ Rubrika: Koronavirus
Evropská unie se podobně jako mnoho dalších států světa rozhodla k „předběžné opatrnosti“, pokud jde o návštěvníky z Číny. V zemích Unie, kam míří přímé lety z Číny, platí, že na jejich území nesmí tito cestující vstoupit bez platných testů.
 
Celý příspěvek

10. 1. 2023

Prezidentské volby startují. Ve středu mohou hlasy odevzdat lidé v izolaci

/ Rubrika: Koronavirus
Nového prezidenta republiky si budou moci už ve středu vybrat voliči s nemocí covid-19, kteří jsou kvůli ní v izolaci. Budou moci hlasovat z auta mezi 08:00 a 17:00 na volebních stanovištích, které jsou na pěti místech v Praze a po jednom z každém z okresů. Data o tom, kolik lidí je nyní v izolaci, ministerstvo zdravotnictví (MZd) podle mluvčího Ondřeje Jakoba nemá. Podle údajů MZd ale mělo pozitivní test v posledních sedmi dnech 2687 lidí včetně dětí.
 
Celý příspěvek

4. 12. 2022

Německo svírá covid silněji než Česko. Mnohá omezení proto platí

/ Rubrika: Koronavirus
Na rozdíl od Čechů Němci nedělají, že covid už neexistuje. Stále proto platí některá proticovidová opatření, s nimiž se můžete setkat i při cestě na oblíbené vánoční trhy.
 
Celý příspěvek

2. 12. 2022

WHO: Přes 90 procent světové populace má určitou imunitu proti covidu-19

/ Rubrika: Koronavirus
Nejméně 90 procent světové populace má nyní určitou hladinu protilátek vůči koronaviru SARS-CoV-2 v důsledku očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Podle agentury Reuters to dnes uvedl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 
Celý příspěvek

12. 11. 2022

Izolace kvůli covidu by mohla být zrušena, míní Válek. Rozhodnou odborníci

/ Rubrika: Koronavirus
Nemoc covid-19 by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mohla být vyškrtnuta ze seznamu nemocí, u kterých je povinná izolace. Ministr v Brně na dotaz novinářů řekl, že si dokáže si představit, že by se to stalo v první polovině příštího roku. Dodal ale, že doporučení musejí dát odborníci. Válek v Brně vystoupil na sjezdu České lékařské komory.
 
Celý příspěvek

10. 11. 2022

Roušky, covid s chřipkou, rizikové Vánoce. Epidemiolog Maďar řekl, co bude dál

/ Rubrika: Koronavirus
Máme vzhlížet k blížícímu se adventu a Vánocům jako k času, který bude po třech letech konečně zase normální? Nebo nám covid či chřipka svátky opět pokazí? Požádali jsme epidemiologa Rastislava Maďara, děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity a předsedu Lékařské rady center Očkování a cestovní medicíny Avenier, aby pro nás zkusil vývoj situace v příštích týdnech odhadnout.
 
Celý příspěvek

8. 11. 2022

Vše o nové variantě covidu: Pekelný pes bude dominovat, panikařit není třeba

/ Rubrika: Koronavirus
V Evropě pomalu sílí nová varianta covidu BQ.1. Tentokrát nenese jméno podle písmena řecké abecedy, ale mnohem divnější přízvisko – Pekelný pes. Podle odborníků je zřejmě o něco nakažlivější než stávající varianty, ale panikařit není třeba. Deník přináší přehled základních informací, které o nové variantě víme.
 
Celý příspěvek

31. 10. 2022

Rok po covidu. Státy EU nechtějí předat Bruselu zdravotnictví

/ Rubrika: Koronavirus
Členské státy nechtějí předat pravomoci ve zdravotnictví Evropské komisi. Společné nákupy léků, například na vzácné nemoci nebo rakovinu, jsou ale přesto možné.
 
Celý příspěvek

15. 10. 2022

Kentaur je jen bublina. Podvarianta covidu získala věhlas díky Twitteru

/ Rubrika: Koronavirus
V médiích se nyní často skloňuje podvarianta omikronu, zvaná Kentaur. Vědci však zůstávají v klidu, příliš se totiž nevyskytuje. Jméno dostala od veřejnosti, vědci nepojmenovali ani ty vysoce nakažlivé podvarianty.
 
Celý příspěvek