Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus

Příspěvky

12. 10. 2022

Mám příznaky? O nic nejde. Každý druhý Američan o covidu lhal, zjistila studie

/ Rubrika: Koronavirus
Národní průzkum provedený ve Spojených státech naznačuje, že lidé během prvních dvou let nákazy covid-19 vyhlášených předpisů příliš nedbali. Něco málo přes 40 procent z 1733 dotázaných z řad dospělých přiznalo, že porušili pravidla karantény nebo neříkali celou pravdu o preventivních opatřeních, která přijali, aby omezili šíření viru.
 
Celý příspěvek

9. 10. 2022

Počet nakažených bude dále stoupat. Očkujte se a noste roušky, radí odborníci

/ Rubrika: Koronavirus
Redakce Deníku oslovila odborníky na koronavirus. Potvrzují nastupující vlnu a radí očkovat se a nosit roušku v hromadné dopravě.
 
Celý příspěvek

4. 10. 2022

Covid v Česku řádí víc než v předchozích letech. Vývoj nákazy ale dává naději

/ Rubrika: Koronavirus
Aktuální čísla o pandemii covidu dávají naději, že se katastrofické scénáře z minulých dvou let nezopakují.
 
Celý příspěvek

24. 9. 2022

Přelom v odhalení covidu: Vědci vyvinuli masku, která ho rozpozná za 10 minut

/ Rubrika: Koronavirus
Vědci vyvinuli novou bioelektronickou masku, která dokáže do desíti minut detekovat covid-19. Vysoce citlivá pokrývka odhalí nebezpečné patogeny ve vzduchu a upozorní na ně uživatele pomocí aplikace v telefonu. O novince informoval deník The Independent.
 
Celý příspěvek

20. 9. 2022

Pandemický zákon platí beze změn. Ústavní soud zamítl návrh opozice

/ Rubrika: Koronavirus
Pandemický zákon platí dál beze změn, Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh 57 poslanců opozičních hnutí ANO a SPD na zrušení několika jeho částí. Novela rozšířila a upřesnila některé nástroje v boji proti šíření koronaviru. Opozice kritizovala v prvé řadě proceduru přijetí zákona, ale také některé konkrétní body novely. Soud se problematikou zabýval zhruba půl roku, nakonec nenašel důvod k zásahu. Rozhodl jednomyslně. 
 
Celý příspěvek

16. 9. 2022

Lékařka: Lidé, kteří prodělali covid, mohou být náchylnější k jiným infekcím

/ Rubrika: Koronavirus
Někteří lidé, kteří prodělali covid-19, mohou být náchylnější k jiným infekcím dýchacích cest, například pneumokokům. V roce 2019 pneumokokovou infekcí onemocnělo 483 lidí, 87 zemřelo. Výskyt nemoci se v době epidemie snížil zhruba na polovinu, zpomalilo se ale i očkování, přestože od roku 2015 je jedna z vakcín pro seniory zdarma. Informace zazněly na tiskové konferenci Rady seniorů ČR.
 
Celý příspěvek

15. 9. 2022

Lékaře, kteří popírají existenci covidu, přirovnal Válek k popíračům holokaustu

/ Rubrika: Koronavirus
Lékaře, kteří popírají covid-19, přirovnal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) k popíračům holokaustu. Mezi odborníky je podle něj shoda, že očkování zachraňuje životy, řekl na konferenci České lékařské komory (ČLK) ke covidu-19. Demografka Dagmar Dzúrová na ní prezentovala studii na datech ze tří měsíců roku 2021, podle níž díky očkování nezemřelo v té době na covid zhruba 15 tisíc lidí.
 
Celý příspěvek

13. 9. 2022

ČR už má vylepšené vakcíny proti covidu: Jsou hlavně pro seniory a nemocné

/ Rubrika: Koronavirus
Do České republiky dorazily nové vakcíny, které dokáží pomoci tělu vyzrát na nákazu konkrétní variantou viru, omikronem. Lékaři doporučují využívat ji především jako čtvrtou, posilovací dávku. Ta by měla směřovat především k ohroženým skupinám populace, podle lékařů ale nic nenasvědčuje tomu, že to covid u mladších generací vzdal.
 
Celý příspěvek

13. 9. 2022

Počet nových případů covidu překročil tři tisíce. Poprvé od začátku srpna

/ Rubrika: Koronavirus
Denní počet nových případů covidu-19 v Česku poprvé od začátku srpna překonal třítisícovou hranici. V pondělí přibylo 3288 nakažených, to je o zhruba 500 víc než před týdnem. Šíření koronaviru zrychluje osmý den po sobě. V nemocnicích bylo uplynulý den s prokázaným koronavirem 728 lidí, to je o několik desítek víc než o víkendu, ale o 41 méně než minulé pondělí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
 
Celý příspěvek

11. 9. 2022

V Česku opět zrychlilo šíření koronaviru. V sobotu přibylo i hospitalizovaných

/ Rubrika: Koronavirus
V sobotu opět zrychlilo šíření koronaviru v Česku a přerušil se i dosavadní pokles počtu hospitalizovaných s nemocí covid-19. Přibylo 458 potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo asi o pětinu více než před týdnem. Počet hospitalizovaných se v sobotu zvýšil proti předchozímu týdnu o deset pacientů na celkových 637. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Mírně v poslední době stoupá také počet úmrtí lidí s covidem-19.
 
Celý příspěvek